Het fort van Chittorgarh (Foto: Maarten Ruijters)
Het fort van Chittorgarh (Foto: Maarten Ruijters)

Presentatie | 12 feb 2019

Rajasthan; het land der prinsen

Audiovisuele presentatie door architect Maarten Ruijters

Met deze reis ging voor Maarten een droom in vervulling die hij al sinds zijn voorgaande India-reizen in de jaren ‘80 koesterde: een grondige verkenning van Rajasthan, gewapend met camera en schetsboek. In dit woestijnachtige gebied waren eeuwenlang de trotse Rajputs heer en meester totdat zij het ten slotte moesten afleggen tegen de oprukkende Groot- Mogols, gevolgd door de Engelsen. Van deze turbulente geschiedenis getuigen spectaculaire woestijnsteden, schijnbaar onneembare forten en fabelachtige, rijk geornamenteerde paleizen. Maar we krijgen nog meer te zien, zoals de overdadig beschilderde stadspaleisjes of haveli’s in de streek Shekawati, kleurrijke markten en bazaars, verfijnd gedecoreerde Hindoe- en Jaintempels, het woestijnfestival bij Jaisalmer met kamelenraces en kleurrijke processies, de natuurreservaten Rathambore en Koleadeo en, als grote tegenstelling, de krankzinnig drukke binnenstad van Oud Delhi.