Presentatie | di 30 nov 2021   13:30 - 15:30 uur

Nickerie en Commewijne; Hindoestanen en Javanen

Audiovisuele presentatie door auteur Fineke van der Veen

Reizend door de diverse districten van Suriname, kom je zomaar van de ene culturele sfeer in de andere. Ga je naar Nickerie, het meest westelijk district en rijd je daar door de polders, dan kun je je in India wanen. Mandirs (hindoestaanse tempels), huistempeltjes; een enkele moskee, boerderijen en rijstvelden. Na de tweede wereldoorlog werd in Nickerie begonnen met onderzoek naar de (natte) rijstbouw. Dat leidde tot de bouw van een fabriek en de aanleg van het stadje Wageningen.

In het district Commewijne aan de overkant van de Suriname rivier waren het Javanen die de sfeer bepaalden: tuinbouw, lage huizen, bloementuintjes. Na de komst van een brug over de rivier werd het echter drukker in Commewijne. Het kampung-sfeertje werd urbaner, de bevolking meer divers. Maar één ding is gebleven: voor een toertje naar Nieuw Amsterdam en een lekkere lunch in het weekend ga je naar Commewijne. Warungs genoeg.

Voor toeristen uit het buitenland is een plantagetoer populair: Frederiksdorp, Rust en werk, Bakkie en suikerplantage-en fabriek Mariënburg. Restanten van een roerig verleden.

Fineke van der Veen is (mede)-auteur van boeken over Coronie, Nickerie en Commewijne.

Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties