Meer weten dan je juf of meester?
?
Meer weten dan je juf of meester?

Kids | zo 1 mrt 2020   11:30 - 14:30 uur | 4 zondagen: 16 februari, 22 maart, 19 april en 17 mei

Museum Jeugd Universiteit, voorjaar 2020

Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl en haal je MJU-diploma!


Hoe ziet de wereld zonder insecten eruit? - 16 februari
Hans de Kroon, insectenonderzoeker
Volgens onderzoek blijkt dat we over de laatste 30 jaar zo'n driekwart van onze vliegende insecten zijn kwijtgeraakt. Misschien zijn ze er straks helemaal niet meer. Nu denk je misschien, nou gelukkig, dat scheelt weer wat muggenbulten of geen wespen meer op je ijsje. Maar wat gebeurt er eigenlijk als die insecten verdwijnen? En hoe komt het dat al die soorten bedreigd worden? Insectenonderzoeker Hans de Kroon vertelt ons in dit college hoe dat komt, wat wij en ook jij zelf er tegen kan doen en geeft een beeld van die mogelijke wereld zonder insecten. Want kunnen we dan nog wel een lekkere appel of peer eten?

Hoe gevaarlijk is het internet? - 22 maart
Nicole van der Meulen, cybercriminoloog Europol
Op het internet kunnen we overal naar toe, iedereen zijn die wij willen zijn en iedereen ontmoeten. Het is een virtuele wereld waarin alles lijkt te kunnen. We kunnen informatie, foto’s en video’s over onszelf delen. En we kunnen antwoorden vinden op al onze vragen. Maar wat kan er gebeuren met alles wat wij delen? Hoe kunnen we onszelf en onze computer beschermen om deze zo veilig mogelijk te houden? En hoe kunnen we zeker weten dat de persoon met wie wij praten op internet geen kwade bedoelingen heeft? Cybercriminoloog Nicole van der Meulen van Europol gaat in dit college ons alles vertellen over veilig internetten en ook wat Europol daar aan doet.

Wat kun je zien aan tandsteen van 1000 jaar oud? - 19 april
Kirsten Ziesemer, moleculair archeoloog
Iedereen heeft wel eens tandsteen. Meestal laten we het weghalen bij de tandarts. Maar tandsteen is een goudmijn. Er zit namelijk een heleboel informatie in de bacteriën in de tandsteen. Over ziektes, gezondheid, voeding, en nog veel meer. Moleculair archeoloog Kirsten Ziesemer legt in dit college uit wat een schat aan informatie we kunnen halen uit de tanden van oude skeletten en wat we daardoor weten over hoe deze mensen hebben geleefd.

Kunnen we evolutie voorspellen? - 17 mei
Mirte Bosse, bioloog
Evolutie is de geleidelijke verandering in soorten. Dus ook bij mensen. Evolutie gaat vaak over vroeger. Hoe zijn soorten ontstaan en zijn ze langzaamaan veranderd in de loop van de tijd. Maar kunnen we ook voorspellen hoe evolutie ons in de toekomst zal veranderen? Lopen we nog wel op twee benen? Zien we er allemaal uit als model? Of krijgen we net als aliens enorme hoofden? Dr. Mirte Bosse is bioloog. Zij doet onderzoek naar genetica, evolutie vroeger en in de toekomst. In dit college vertelt zij aan de hand van haar onderzoek naar koolmezen, zwijnen en andere soorten wat we weten over evolutie en hoe de evolutie in de toekomst ons kan veranderen.


Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 16 februari, 22 maart, 19 april en 17 mei 2020. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
Naar boven