Meer weten dan je juf of meester?
?
Meer weten dan je juf of meester?

Kids | zo 8 sep 2019 - zo 8 dec 2019 | 4 zondagen: 8 september, 6 oktober, 10 november en 8 december

Museum Jeugd Universiteit, najaar2019

Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl en haal je MJU-diploma!


Is zand het nieuwe goud? - 8 september
Cilia Swinkels, kustbouwkundige
Zand is na water de meest gebruikte grondstof ter wereld. We gebruiken het voor van alles en nog wat: we maken er wegen en gebouwen van, het zit in onze mobiele telefoon en we hebben het nodig om onze kust te verdediging. De vraag naar zand zal in de toekomst steeds groter worden. Gelukkig ligt de Noordzee voor onze deur er vol mee, maar niet alle landen hebben zo makkelijk toegang tot zand. In dit college zal kustbouwkundige Cilia Swinkels vertellen over de enorme waarde van zand en het ontstaan van een heuse zandmaffia.

Wie waren de Haagse tijdgenoten van Ötzi? - 6 oktober
Peter Stokkel, archeoloog
Ötzi de ijsmummie leefde ongeveer 5000 jaar geleden in de Alpen. In diezelfde tijd werd het gebied dat nu de stad Den Haag is voor het eerst bewoond. Wie waren deze mensen en hoe leefden ze? En kunnen we dat vergelijken met het leven van Ötzi? Archeoloog Peter Stokkel vertelt je over twee opgravingen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd in Ypenburg en Wateringse Veld en wat het onderzoek daar heeft opgeleverd.

Waarom is de natuur zo kleurrijk? - 10 november
Judith van Aartsen, bioloog
Rood fruit, groene slangen en geel met zwarte vliegen en wespen. De natuur zit vol met kleur! En veel van die kleuren hebben een betekenis. Met kleur kunnen dieren en planten elkaar bijvoorbeeld iets duidelijk maken. Bioloog Judith Aartsen zal je in dit interactieve college vertellen en laten zien hoe het gebruik van kleuren bij dieren en planten werkt. En ook wat wij er in de mensenwereld mee doen!

Wat was de laatste maaltijd van Ötzi? - 8 december
Cornelie Moolhuizen, archeobotanist
Door jarenlang onderzoek weten we nu wat de laatste maaltijd van Ötzi is geweest. Eén van de dingen die de onderzoekers hebben gevonden in zijn maag is pollen (stuifmeel) van planten. Archeobotanist Cornelie Moolhuizen zal je van alles vertellen over wat die laatste maaltijd was, hoe je aan pollen kunt zien wat iemand heeft gegeten en wat je nog meer allemaal kunt onderzoeken aan pollen en zaden van een archeologische vindplaats.


Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 8 september, 6 oktober, 10 november en 8 december 2019. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl (vanaf 22 juni 2019).
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
Naar boven