Meer weten dan je juf of meester?
?
Meer weten dan je juf of meester?

Kids | zo 19 sep 2021   11:30 - 14:30 uur | 4 zondagen: 19 september, 3 oktober, 14 november en 12 december 2021

Museum Jeugd Universiteit, najaar 2021

Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl (vanaf 19 juni, 12 uur)  en haal je MJU-diploma!
 

Komen er weer palmen op de Noordpool? - 19 september
Marc ter Horst

Het klimaat verandert voortdurend. Ooit was de aarde een enorme sneeuwbal en ooit was het zo warm dat er palmen groeiden op de Noordpool. Maar de laatste eeuwen verandert het klimaat sneller dan ooit. Hoe kan dat? Wat heeft het voor gevolgen? En wat kunnen we eraan doen? Aan de hand van verhalen en illustraties uit zijn succesvolle kinderboek Palmen op de Noordpool vertelt schrijver Marc ter Horst je er alles over. Bereid je voor op een tof, interactief college vol mammoetbotten, koeienscheten en ijskoude wetenschap.

Wie heeft de macht in een stad? - 3 oktober
Fonda Sahla

In de Nederlandse landelijke politiek hebben we een minister-president, de ministers en de mensen in de Eerste en Tweede Kamer. Maar hoe zit dat in de stad? Welke mensen bepalen daar wat er gebeurt? Hoe worden beslissingen genomen en hoe weten ze wat het beste is om te doen? En wat is politiek eigenlijk? Fonda Sahla is raadslid in de Gemeente Den Haag en kandidaat kamerlid. In dit college geeft ze antwoord op deze vragen, maar vertelt ze ook wat ze als politica de hele dag doet en wat voor eigenschappen belangrijk zijn om te hebben bij dit werk.

Wie zorgt er voor de natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen? - 14 november
Mark Kras

Nationaal Park Hollandse Duinen is een bijzonder en nieuw nationaal park in Nederland. Bijzonder, omdat er heel veel prachtige soorten dieren en planten leven in een altijd veranderend leefgebied. Nieuw, omdat we op een nieuwe manier naar het nationaal park kijken, er liggen immers diverse steden en dorpen in dit nationaal park en dat biedt kansen. Wat betekent dat voor een park ranger om daar te werken? Waarom heet de boswachter of duinwachter ineens park ranger? En misschien wel belangrijker, wat betekent dat voor al die mensen die er wonen en werken? In dit college vertelt park ranger Mark Kras van Staatsbosbeheer wat zijn werk is en waarom het Nationaal Park Hollandse Duinen zo bijzonder is voor een ieder die er woont, er werkt, of er gewoon van geniet.

Hoe is de maan ontstaan? - 12 december
Wim van Westrenen

Tussen 1969 en 1972 hebben er 12 astronauten op de maan gelopen. De belangrijkste vraag die ze wilden beantwoorden was "Hoe is de maan ontstaan?". Nu is de maan weer regelmatig in het nieuws: Chinese missies zijn op de maan geland en hebben vorig jaar nieuwe maanstenen teruggebracht, Amerika wil in 2024 weer astronauten op de maan laten landen, Europa en Rusland willen graag meewerken aan het bouwen van een basis op de maan. Waarom al die nieuwe maanmissies? Wat weten we nu over het ontstaan van de maan, en wat voor maanonderzoek wordt er in Nederland eigenlijk gedaan? Professor Wim van Westrenen doet onderzoek naar de eigenschappen van gesteenten in het inwendige van de aarde, de maan, en andere planeten, en kan dus op al deze vragen antwoord geven.


Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 19 september, 3 oktober, 14 november en 12 december 2021. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
Naar boven