Meer weten dan je juf of meester?
?
Meer weten dan je juf of meester?

Kids | zo 13 sep 2020   11:30 - 14:30 uur | 4 zondagen: 13 september, 11 oktober, 15 november en 13 december

Museum Jeugd Universiteit, najaar 2020

Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl en haal je MJU-diploma!


Kunnen we evolutie voorspellen? - 13 september
Mirte Bosse, bioloog Wageningen Universiteit

Evolutie is de geleidelijke verandering in soorten. Dus ook bij mensen. Evolutie gaat vaak over vroeger. Hoe zijn soorten ontstaan en zijn ze langzaamaan veranderd in de loop van de tijd. Maar kunnen we ook voorspellen hoe evolutie ons in de toekomst zal veranderen? Lopen we nog wel op twee benen? Zien we er allemaal uit als model? Of krijgen we net als aliens enorme hoofden? Dr. Mirte Bosse is bioloog. Zij doet onderzoek naar genetica, evolutie vroeger en in de toekomst. In dit college vertelt zij aan de hand van haar onderzoek naar koolmezen, zwijnen en andere soorten wat we weten over evolutie en hoe de evolutie in de toekomst ons kan veranderen.

Hoe gevaarlijk is het internet? - 11 oktober
Nicole van der Meulen, Cybercriminoloog Europol

Op het internet kunnen we overal naar toe, iedereen zijn die wij willen zijn en iedereen ontmoeten. Het is een virtuele wereld waarin alles lijkt te kunnen. We kunnen informatie, foto’s en video’s over onszelf delen. En we kunnen antwoorden vinden op al onze vragen. Maar wat kan er gebeuren met alles wat wij delen? Hoe kunnen we onszelf en onze computer beschermen om deze zo veilig mogelijk te houden? En hoe kunnen we zeker weten dat de persoon met wie wij praten op internet geen kwade bedoelingen heeft? Nicole van der Meulen gaat in dit college ons alles vertellen over veilig internetten en ook wat Europol daar aan doet.

Wat kun je zien aan tandsteen van 1000 jaar oud? - 15 november
Kirsten Ziesemer, moleculair archeoloog Universiteit Leiden

Iedereen heeft wel eens tandsteen. Meestal laten we het weghalen bij de tandarts. Maar tandsteen is een goudmijn  Er zit namelijk een heleboel informatie in de bacteriën in de tandsteen. Over ziektes, gezondheid, voeding, en nog veel meer. Moleculair archeoloog Kirsten Ziesemer legt in dit college uit wat een schat aan informatie we kunnen halen uit de tanden van oude skeletten en wat we daardoor weten over hoe deze mensen hebben geleefd.

Waar zit angst in je lichaam? - 13 december
Ellin Simon, psycholoog Open Universiteit

Iedereen is wel eens bang. Voor een grote spin, een belangrijke test of voor monsters onder je bed. Maar wat is bang zijn eigenlijk? Waar zit dat dan in je lichaam? En waarom ben je bang? Soms kun je ook ergens heel erg bang voor zijn of ken je helemaal geen angst. Is dat dan goed of juist niet? In dit college zal Ellin Simon ons meenemen in de bijzondere wereld van angst, bij kinderen en bij volwassenen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een saai college.


Algemene informatie:

 • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
 • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 13 september, 11 oktober, 15 november en 13 december. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 70 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
 • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
 • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- (Indien je al ingeschreven stond voor de Museon-MJU van het voorjaar 2020 en al had betaald, zijn de kosten nu nog € 5.-) 
  De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
 • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
 • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
 • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
 • De colleges duren zo'n 50 minuten.
 • Na het college is nog ruimte voor vragen.
 • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
Naar boven