Meer weten dan je juf of meester?
?
Meer weten dan je juf of meester?

Kids | 9 sep 2018   10:30 - 13:30

Museum Jeugd Universiteit, najaar 2018

Museum Jeugd Universiteit

Op  19 oktober opent de nieuwe familietentoonstelling over Reizen in de Ruimte. Passend hierbij gaat deze ronde van de MuseumJeugdUniversiteit over deze onderwerpen (data: 9 september, 7 oktober >> 28 oktober, 11 november, 9 december 2018).

 


Let op: de lezing van 7 oktober is verplaatst naar 28 oktober!

 

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum over verschillende vakgebieden, zoals geologie, biologie en techniek. Op  19 oktober opent de nieuwe familietentoonstelling over Reizen in de Ruimte. Passend hierbij gaat deze ronde van de MuseumJeugdUniversiteit over deze onderwerpen (data: 9 september, 7 oktober, 11 november, 9 december 2018).

 • Kun je de opwarming van de aarde tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?
 • Hoe verbouw je eten op Mars?
 • Hoe zou het zijn om op een andere planeet te wonen?
 • Wat heb je nodig om buiten de aarde te overleven?

Tijdens de lezingen van de Museum Jeugd Universiteit vertellen je echte wetenschappers en experts meer over onze wereld. Wil je meer weten dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

   

  Thema's najaar 2018:


  >>  Kun je de opwarming van de aarde tegengaan door zonlicht te weerkaatsen? - door Professor Herman Russchenberg, TU Delft  
  9 september, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
  We weten allemaal dat de aarde opwarmt, door de luchtvervuiling van auto’s en fabrieken en door het gebruik van veel elektriciteit. Nu kun je dit allemaal proberen te stoppen, maar zijn er nog andere manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Russchenberg doet hier onderzoek naar en vertelt ons er van alles over. Helpt het om extra bomen te planten, spiegels in de ruimte te plaatsen of meer wolken op aarde te maken?

  >>  Hoe zou het zijn om op een andere planeet te wonen? - door Daphne Stam, TU Delft
  7 oktober  >> 28 oktober, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
  Aan de lopende band presenteren wetenschappers ontdekkingen van 'aardachtige' of 'mogelijk bewoonbare' planeten. Maar wat is er eigenlijk ontdekt? Onderzoeker Daphne Stam doet onderzoek naar de mogelijkheid van leven op andere planeten. Hoe zou het leven op een andere planeet er uit kunnen zien? Of, als wij de aarde zouden kunnen verlaten, hoe anders zou ons leven op zo'n andere planeet zijn? Zij zal ons van alles vertellen over waar je aan moet denken voordat je zo extreem emigreert.

  >>  Hoe verbouw je eten op Mars? - door Wieger Wamelink, Universiteit Wageningen
  11 november, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
  Misschien wonen er straks wel mensen op Mars. Gelukkig is er goed nieuws voor deze toekomstige Marsbewoners. In de bodem blijken plantjes gewoon te ontkiemen en zelfs tot bloei te komen. Dat opent de weg voor landbouw op de rode planeet. Al zijn er nog wel wat problemen te tackelen. Hoe het verbouwen van planten op Mars werkt en welke problemen er zijn komt onderzoeker Wieger Wamelink ons vertellen. Hij doet onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en Maan grond.

  >> Wat heb je nodig om buiten de aarde te overleven? - door Jacinta Moons, Museon
  9 december, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
  Lucht, water, eten, onderdak en slaap: dat zijn de meest essentiële dingen die de mens nodig heeft om in leven te blijven. Al die dingen zijn op aarde redelijk goed te vinden, maar wat nou als je in de ruimte hetzelfde zoekt? En zijn die vier dingen wel genoeg om te overleven? De ruimtemissies die de mens onderneemt worden steeds langer. Eén astronaut heeft zelfs al een jaar in de ruimte gewoond. Natuurkundige Jacinta Moons vertelt ons over de hoogtepunten van het onderzoek naar leven in de ruimte op het internationale ruimtestation en we gaan filosoferen over hoe we permanent op een andere planeet zouden kunnen wonen.

   

  Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 9 september, 28 oktober, 11 november, 9 december 2018. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl.
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
  Naar boven