Iedere middeleeuwse pelgrim daalde na de tocht over de Mont Cenis de klassieke wereld in door de stadspoort en de Romeinse triomfboog van Susa

Presentatie | 2 apr 2019   13:30 - 15:30

In Emo’s voetspoor - met een Friese abt naar Rome en weer terug in 1211/1212

door emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis Dick de Boer

Hartje winter reisde abt Emo van Wittewierum acht eeuwen geleden naar Rome.

Europa bruiste van levensgevaarlijke spanningen en zinderde van culturele dynamiek. De strijd tussen Welfen en Staufen in het Duitse Rijk raakte verbonden met tegenstellingen in heel Europa. De kerk voelde zich bedreigd door Katharen en Albigenzen en nieuwe Islamitische aanvallen in Spanje. Gelijktijdig herleefde de handel en experimenteerden architecten met de vormen van de gotiek. Het was daarom een bijna onmogelijke voetreis vol uitdagingen voor Emo, die werd gedreven door zijn streven naar rechtvaardigheid én zijn honger naar kennis. Uitdagingen ook voor zijn reisgenoot en jeugdvriend Hendrik, die als architect zijn ogen kon uitkijken. Het was daarom een zakenreis, een pelgrimstocht en een ontdekkingsreis tegelijk. De lezing opent verrassende vensters op de tijd van toen waarin christenen, joden en moslims een periode van vreedzaam samengaan beleefden.