Samoerai acteurs tijdens Matsue Warrior Parade (Foto: Maarten Ruijters)
Samoerai acteurs tijdens Matsue Warrior Parade (Foto: Maarten Ruijters)

Presentatie | di 24 apr 2018

Japan; zalig zwerven door zuidelijk Honshu

Audiovisuele presentatie door architect en wereldreiziger Maarten Ruijters

Op zijn derde presentatie over Japan voert Maarten ons mee door het zuiden van het eiland Honshu. Als aftrap bezoeken we het fraaiste kasteel van Japan, Himeiji, dat na jaren van restauratie weer open is gesteld voor het publiek. Vervolgens maken we een landelijke fietstocht door het Kiwi-district, langs tempels en ‘kofun’ (grafheuvels). In Matsue maken we de kleurrijke ‘Warrior Parade’ mee, waarin de samoerai-tijd weer voor even herleeft. Dan steken we over naar de maagdelijke Oki-eilanden in de Japanse Zee, een natuurgebied dat zelden door westerse toeristen wordt betreden. In Hiroshima staan we stil bij de gevolgen van de eerste atoombom. Even zuidwaarts bevindt zich in Miyajima een beroemd Shinto-heiligdom met de iconische vermiljoenrode ‘torii’ (poort), die bij vloed in het water staat.
Kurashiki ontleent zijn naam aan de vele ‘kura’ (pakhuizen) die de grachten omzomen. Op het kunsteiland Naoshima zijn we weer helemaal terug in het hedendaagse met de moderne architectuur van Tadao Ando en internationale beeldende kunst. Onze reis wordt grandioos afgesloten met het 3-daagse Takayama-‘matsuri’ (festival), met als hoogtepunt een parade van praalwagens, begeleid door sacrale muziek.