Jade Boeddha tempel, Sjanghai
?
Jade Boeddha tempel, Sjanghai

Presentatie | za 18 dec 2021   13:30 - 16:30 uur

Jade herkennen

Lezing door Kees Hoving (Haagse Geologische Vereniging)

Edelsteenkundige Kees Hoving neemt ons mee in de wereld van dit bijzondere edelgesteente.

Jade is een lastig te herkennen edelgesteente. Het is te koop in verschillende kleuren en bestaat uit vooral twee soorten: jade-jadeïet (een pyroxeen) en jade-nefriet (een amfibool). De groene jade is zeer gewild. En daarom worden er ongelooflijk veel imitaties (neppers) aangeboden.

Jade is “de” steen van China. Er worden hemelse krachten aan toegedicht. In een tempel in Sjanghai staat of ligt een levensgroot boeddhabeeld van witte jade. Gek genoeg wordt er geen jade in China gevonden, maar vooral in het aangrenzende Myanmar (Birma). Jade-nefriet komt uit Nieuw-Zeeland en Canada. Voor het herkennen van “jade” worden met edelsteenkundige instrumenten en methoden de verschillende eigenschappen onderzocht. Dat leidt soms tot verrassende uitkomsten.

Kees Hoving heeft zijn vakopleiding edelsteenkunde in 1992 gevolgd bij het NGE. Hij onderzoekt aangeboden edelstenen op “echtheid” en verzorgt presentaties en introductie- en vakopleidingen edelsteenkunde. Bij de Vereniging Geode in Zwijndrecht doceert hij maandelijks introductielessen edelsteenkunde en hij publiceert met enige regelmaat in onder meer de GEA-Nieuwsbrief.

Georganiseerd door de Haagse Geologische Vereniging

De HGV-presentaties zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs. Voor niet-leden die een HGV-presentatie willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com, dan bent u van harte welkom. Zonder aanmelding bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie. Voor deze lezing is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. 

Naar boven