?
The Sun sets Sail (Rob Gonsalves)

Presentatie | di 16 nov 2021   13:30 - 15:30 uur

Ik zie, ik zie - over perspectief en illusies

Audiovisuele presentatie door architect Maarten Ruijters

Het weergeven van de werkelijkheid op een plat vlak kan op vele manieren. In de geschiedenis hebben diverse culturen, zoals de Egyptische, Chinese en Islamitische, hier eigen methodes voor ontwikkeld, die we allemaal projectie noemen. Tijdens de Renaissance in Italië werd het perspectief uitgevonden, de manier van afbeelden op een plat vlak die het beeld, zoals dat op ons netvlies valt, het meest benadert. Maar het blijft een benadering, want ons netvlies is tenslotte geen plat vlak!

Architect Maarten Ruijters zal uitleggen wat voor soorten projectie en perspectief er te onderscheiden zijn, hoe deze worden toegepast in de kunst en wat de mogelijkheden en beperkingen hiervan zijn. Wie het perspectief eenmaal beheerst, kan ermee gaan goochelen en de grenzen gaan opzoeken van wat je nog kan afbeelden. Dit kan leiden tot zogenaamde ‘onmogelijke figuren’, zoals te zien in het werk van Escher. Hiermee zijn we aangeland op het terrein van optische illusie, anamorfose en trompe l’oeil, waarvan fascinerende voorbeelden getoond zullen worden. Na deze lezing zult u de wereld in een geheel ander perspectief zien!


Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties

Naar boven