Beethoven in Wenen
Ludwig van Beethoven in Wenen (1804/1805) Willibrord Joseph Mähler – © Wien Museum

Presentatie | di 14 dec 2021   12:45 - 16:15 uur

Het genie Beethoven in Wenen

Audiovisuele presentatie door musicus en musicoloog Margaret Krill

Reserveren voor deze presentatie is nu nog niet mogelijk.
Wil je op de hoogte blijven, schrijf je in voor de lezingen-nieuwsbrief

Wenen was rond 1800 enorm geliefd onder kunstenaars. Veel componisten trokken naar de stad om er te studeren of om er roem te behalen, zo ook de componist Ludwig van Beethoven (1770-1827).

In 2020 werd wereldwijd zijn 250ste geboortedag herdacht. Een mooie aanleiding om niet alleen bij zijn leven en werk stil te staan, maar ook bij zijn werkomgeving, de stad Wenen. Hij kreeg daar als één van de eerste componisten de status van genie. Hoe kreeg hij dat voor elkaar en waarom werd er zo tegen hem opgekeken ook door collega componisten (of waren dat concurrenten). Wat maakte zijn composities zo bijzonder? Wij kunnen dankzij zijn schetsboeken een blik in zijn muzikale brein werpen en zo een idee krijgen van zijn compositieproces. Door tevens naar de werkgevers van Beethoven in Wenen te kijken, krijgen wij ook een beeld van de culturele ambiance waarin Beethoven werkte en wordt duidelijk waarom heel Wenen leegliep bij de begrafenis van dit genie.

Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties