Paleis Huis ten Bosch (Foto: Gemeentearchief Den Haag)
?
Paleis Huis ten Bosch (Foto: Gemeentearchief Den Haag)

Presentatie | di 26 mrt 2019   13:30 - 15:30 uur

Haagse Huizen van Oranje; vier eeuwen paleizen en huizen van de Oranjes

door historica, archivaris en oud-educatief medewerkster van het Haagse Gemeentearchief Coos Wentholt

In 1988 vestigde koningin Beatrix zich in Huis ten Bosch en werd Den Haag werd weer een echte koninklijke residentie. 

Koningin Juliana wilde hier niet wonen. In januari werd Huis ten Bosch na een ingrijpende verbouwing de woonplaats van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

In de Middeleeuwen kwam de graaf van Holland enkele maanden per jaar op het Binnenhof wonen. De plaatsvervanger (de stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht) van de laatste graaf, Philips II, heer der Nederlanden en koning van Spanje, was Willem van Oranje. Hij woonde echter in Delft. Vanaf 1559 tot 1813 volgde steeds een Oranje hem op als stadhouder.

In 1813 kiest men de zoon van de laatste stadhouder tot koning: Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau. Maar waar moest die gaan wonen? Waar moesten zijn kinderen en zijn verdere familie wonen? Paul van Vliet zong ooit het lied ‘Den Haag met je lege paleizen’. Gelukkig zijn ze niet leeg meer, maar hebben ze op twee na een andere bestemming gekregen. Coos Wentholt vertelt over de geschiedenis van de huizen en paleizen van de Oranjes gedurende de laatste vier eeuwen.

Let op:  De presentatie ‘Mee terug in de tijd door Den Haag vóór 1940 en ná 1945, deel 2’, kan helaas niet doorgaan. Deze presentatie over "Haagse Huizen van Oranje" komt hiervoor in de plaats.

Naar boven