Walvistanden
Vondst van de walruskerkhof. Foto: Bram Langeveld, Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Presentatie | 4 mei 2019   13:30 - 15:30

Een uniek walruskerkhof voor de kust van België

Lezing door Bram Langeveld (Haagse Geologische Vereniging)

In de vaargeul Het Scheur voor de kust van Zeebrugge ligt een ‘walruskerkhof’.

Deze vindplaats werd in 2016 door het Natuurhistorisch Museum Rotterdam ontdekt en daarna samen met het Vlaams Instituut voor de Zee verder onderzocht. De locatie is zeer rijk aan fossiele walrusbotten. Deze arctische beesten leefden dus ooit voor de kust van België. Nog interessanter zijn de wervels van 40 miljoen jaar oude oerwalvissen die er ook gevonden worden. Bram Langeveld van Het Natuurhistorisch neemt u in deze lezing mee op een onderzoeksexpeditie, toont foto's van de unieke vondsten en bespreekt de implicaties en ideeën voor verder onderzoek.

Bram Langeveld verzamelt veel; van de Cambrische Skolithos linearis, tot laat-Pleistocene zoogdieren en zelfs Mesolithische artefacten. Hij publiceert hierover en geeft lezingen. Hij is werkzaam als conservator bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Georganiseerd door de Haagse Geologische Vereniging

De HGV-presentaties zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs. Voor niet-leden die een HGV-presentatie willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com, dan bent u van harte welkom. Zonder aanmelding bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie.