Binnenhof Den Haag (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)
Binnenhof Den Haag (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)

Presentatie | di 18 feb 2020   13:30 - 15:30 uur

Den Haag stad of dorp?

Audiovisuele presentatie door historica, archivaris en oud-educatief medewerkster van het Haagse Gemeentearchief Coos Wentholt

Den Haag heeft in de Middeleeuwen geen stadsrechten van de graaf van Holland gekregen. De graaf had een woning op het Binnenhof. Hij wilde geen stad vlak naast zijn huis, maar gaf wel de boeren en ambachtslieden die vlakbij hem woonden het recht een dorp te zijn. Het dorp werd Die Haghe genoemd. De medewerkers van de graaf woonden rondom zijn woning. Dit gebied werd het Hofgebied genoemd. Zij waren de zogenaamde supposten van den Hove. Het toezicht op het dorp gebeurde door de baljuw.
Het kenmerk van een stad is dat er muren omheen zijn en het dus een vesting is. Rondom het dorp en het Hofgebied komen pas in de 17de eeuw de singels, maar Den Haag wordt geen vesting.
Pas in 1810 spreekt men wel van een stad, omdat keizer Napoleon dan zijn broer Lodewijk Napoleon stuurt als koning van Holland en een koning kun je niet in een dorp laten wonen.
Coos Wentholt neemt ons mee door de geschiedenis van Den Haag, zodat wij aan de hand van haar verhaal kunnen concluderen of deze naam uiteindelijk terecht is.