Kruispunt Geraniumstraat/Segbroeklaan, afbraak voor aanleg Atlantikwall 1943 (Fotograaf M. Broekhuizen)

Presentatie | di 11 jan 2022   13:30 - 15:30 uur

Den Haag en de Tweede Wereldoorlog

Audiovisuele presentatie door historica, archivaris en oud-educatief medewerkster van het Haags Gemeentearchief Coos Wentholt

Coos Wentholt laat aan de hand van verschillende thema’s zien wat voor grote invloed de Tweede Wereldoorlog op het stadsbeeld van Den Haag heeft gehad. Zo is daar het Oranjehotel, wat nu een museum is. Verder heeft de aanleg van de Atlantikwall ingrijpende veranderingen teweeggebracht voor bijv. de Vogelwijk en de loop van de Haagse Beek. Een ander thema is de Joodse wijk rond de Wagenstraat, die nu geheel verdwenen is. En dan is er natuurlijk het bombardement van het Bezuidenhout, dat grote gevolgen heeft gehad voor de hele wijk. Als laatste thema behandelt Coos hoe Madurodam is ontstaan ter nagedachtenis aan de verraden verzetsheld George Maduro uit Curaçao.