Chamlang, graad
?
Chamlang, graad

Presentatie | di 3 dec 2019   13:30 - 15:30 uur

Chamlang, de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

Audiovisuele presentatie door geoloog en schrijfster Myra de Rooy

Een inspirerend en spannend reis- en klimavontuur van zes Nederlandse vrouwen die, zonder hulp van andere klimmers of lokale Sherpa-gidsen, een ruim 7.000 meter hoge bergtop in de Himalaya beklimmen.

De vrouwenexpeditie was een unicum en niet zonder gevaar: onstuimig weer, lawines, gletsjerspleten, steenslag en staalhard ijs! Door de beklimming van de Chamlang te verweven met de kennis en inzichten van nu krijgt het verhaal diepgang en actualiteit. Behalve om een fysieke prestatie gaat het om de interactie binnen het klimteam. Wat doet het nemen van extreme risico’s en het afhankelijk zijn van elkaar met je? Is een expeditie met alleen vrouwen écht anders dan een gemengd, of mannenteam? Is er onderlinge empathie en saamhorigheid, of blijven de deelnemers eenlingen met slechts één doel: de top! Reis mee door een indrukwekkend berglandschap naar het dak van de wereld.

Geoloog Myra de Rooy is naast schrijfster en fotograaf ook bergbeklimmer. Ze maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, de Himalaya en Noorwegen. Over haar ervaringen heeft ze vier boeken geschreven: Vrouwen in Boeddha’s Bergen, Het Windpaardhuis, Dochters van de Bergen en Chamlang.

Naar boven