Reconstructie van een inheems huis gevonden op de archeologische vindplaats op het eiland St. Vincent (Foto: Menno Hoogland)

Presentatie | di 28 mei 2019   13:30 - 15:30 uur

Caribbean Ties; over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus

Audiovisuele presentatie door wetenschapscommunicator Tibisay Sankatsing Nava

Wie stonden er op het strand te kijken toen Columbus in 1492 kwam aanvaren?

De ‘ontdekker van Amerika’ landde op een eiland in de Cariben: een regio waar destijds al meer dan 7000 jaar mensen woonden.

Tussen de verschillende eilandsamenlevingen en het Zuid-Amerikaanse vasteland vond er veel uitwisseling plaats van goederen en ideeën. We weten sinds kort veel meer over deze fascinerende periode dankzij het archeologisch onderzoeksproject NEXUS 1492 o.l.v. Universiteit Leiden. De onderzoekers concluderen dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied veel te lijden hadden onder de komst van de Europeanen, maar dat hun cultuur toch op talloze manieren voortleeft, zowel in de Cariben als in de rest van de wereld. De nieuwste tijdelijke tentoonstelling in het Museon Caribbean Ties presenteert, aan de hand van de laatste wetenschappelijke bevindingen, de grote impact van de oorspronkelijke Caribische bevolking op de wereldgeschiedenis en hiermee de wereld zoals we deze nu kennen. Caribbean Ties laat het rijke erfgoed en de hedendaagse waarde hiervan zien. Na afloop van de lezing bent u van harte welkom om met projectleider Tibisay en haar Museon-collega Diederik Veerman deze tentoonstelling in het Museon te gaan bezichtigen. De tentoonstelling is te zien vanaf 25 mei 2019.