Press release

Museon krijgt beeld Bertha von Suttner voor VredesLAB

Het Haagse Museon ligt midden in de 'internationale zone' in het Statenkwartier. Deze zone kenmerkt zich door vele organisaties die zich bezighouden met Recht en Vrede zoals Europol, OPCW en het Internationaal Strafhof van voormalig Joegoslavië.
Beeldhouwer Ingrid Rollema heeft in opdracht van van het Vredespaleis een beeld gemaakt van Nobelprijswinnaar en vredesactiviste Bertha von Suttner. Het beeld is geïnspireerd op de Maagd van Orléans, een schilderij van Delacroix en is nu te zien in de foyer van het Museon.
De buste krijgt in 2014 een plaats in het nieuwe Museon VredesLAB.

VredesLAB
Het Museon presenteert in 2014 het eerste onderdeel van de nieuwe museale presentatie, het vrij toegankelijke VredesLAB. Het streven is erop gericht om het VredesLAB in het voorjaar te openen, wanneer tientallen wereldleiders en hun gevolg zich verzamelen voor de Nuclear Security Summit. Vervolgens zullen vele honderden medewerkers van musea en science centra en specialisten op het gebied van wetenschapscommunicatie voor de jaarlijkse ECSITE-conferentie samenkomen in de 'internationale zone'. Het Museon organiseert de ECSITE-conferentie, die People, Planet, Peace als motto heeft. Het Museon VredesLAB is een opstelling waar het Museon samen met bezoekers en deskundigen in discussie gaat over kwesties van vrede en recht. Het centrale element is een tribune, die zicht biedt op een projectiescherm waarop relevante internationale kwesties worden gepresenteerd. Door middel van stemkastjes kunnen bezoekers hier hun eigen visie op deze onderwerpen tot uitdrukking brengen en die vervolgens vergelijken met die van de relevante internationale organisaties en van andere bezoekers. De tribune wordt omgeven door voorwerpen die met de thema's verband houden en met de representaties van belangrijke internationale personen op het gebied van vrede, zoals Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela en Bertha von Suttner.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties – alle regio’s).
Inlichtingen bij: Rob de Winter, tel. 06 1090 5384 / email rdwinter@museon.nl

Museon krijgt beeld Bertha von Suttner voor VredesLAB