Logo One Planet
Limonade met ijsklontjes
Limonade met ijsklontjes

IJskoud water

Heb je weleens warme limonade gedronken? Dat vond je vast niet lekker. Als je er ijsklontjes in doet, kun je het kouder maken. Dat wist je vast wel. Ken jij manieren om water nog kouder te maken zonder dat het bevriest? Wie weet lukt het je met deze test!

NB
Voor je kunt gaan experimenteren moet je wel minimaal 1 dag van tevoren ijsklontjes gemaakt hebben in de vriezer.

Wat heb je nodig?

  • Wekker
  • 2 waterglazen
  • Maatbeker
  • 8 ijsblokjes
  • Thermometer
  • 1 theelepel zout
  • Roerstaafje
  • Notitieblad en potlood

Wat moet je doen

  1. Doe in allebei de glazen 100 cc water.
  2. Meet de temperatuur van het water in de glazen. Noteer dat op je notitieblad.
  3. Doe in het ene glas 2 ijsblokjes en doe 6 ijsblokjes in het andere glas.
  4. Roer de blokjes even door het water en laat alles 5 minuten staan.
  5. Meet na 2 minuten de temperatuur in beide glazen en noteer die op je notitieblad.
  6. Meet iedere 2 minuten de temperatuur opnieuw tot de temperatuur niet meer verandert. Schrijf alle metingen op.
  7. In welk glas is het water het koudst? Had je dat verwacht?
  8. Doe nu een theelepel zout in het glas met de meeste ijsblokjes.
  9. Roer even door en laat het weer 2 minuten staan. De temperatuur in het andere glas hoef je niet meer te meten.
  10. Meet opnieuw de temperatuur. Is die veranderd? Noteer het op je notitieblad.
  11. Wat heb je geleerd?
  12. Denk ook eens aan het zeewater! Wat bevriest gemakkelijker: zeewater of zoet water (zoals water in de sloot)?

Wat gebeurt er?

Zout verlaagt het vriespunt van water. Door het toevoegen van het zout aan het ijs kan het ijs dus nog verder smelten. Dit is ook de reden waarom zeewater minder snel bevriest dan zoet water.