Logo One Planet

Museon Den Haag bekijkt voorwerpen WO II op Centraal Station

3 april 2017

Met speciale gasten: Marion Bloem, Yvonne Keuls, Wim Manuhutu, Herman Frank en jazzkwartet Linggua

Zondag 25 april staat de Vrijheidstrein van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de hele dag stil op spoor 7 van station Den Haag Centraal. Er is een programma over Nederlands-Indië in de oorlog, met lezingen, theater, literatuur, filmvertoningen, voordrachten, debatten en activiteiten voor kinderen. In het kader van de actie ‘Niet Weggooien’ kunnen bezoekers bovendien voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog meenemen en laten beoordelen door deskundigen van oorlogs- en verzetsmusea.

Actie ‘Niet Weggooien!’
De actie ‘Niet Weggooien!’ is een initiatief van alle musea, archieven en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezig houden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken namelijk bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Bij de speciale actiedagen van ‘Niet Weggooien!’ zijn de afgelopen jaren bijzondere voorwerpen ontdekt. Meer informatie is te vinden op www.actienietweggooien.nl.

Bijzondere voorwerpen bekijken op spoor 7
Tussen 10.00 en 17.00 uur bekijken conservatoren van het Museon, Museum Bronbeek, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie,  Museum Maluku en het Verzetsmuseum Zuid-Holland, de door particulieren meegebrachte voorwerpen bij de speciale stand van het Museon op spoor 7, naast de Vrijheidstrein. Ze geven informatie over de achtergrond, zeldzaamheid en behoud van objecten. De conservatoren geven ook advies aan mensen die een voorwerp willen schenken aan de deelnemende musea. Bijzondere expertise is aanwezig op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Marion Bloem, Yvonne Keuls, Wim Manuhutu en Herman Frank over Indië in de oorlog
Tijdens de actiedag op 25 april a.s. kan het publiek in de trein luisteren naar lezingen, voordrachten en verhalen over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap. Bijdragen hiervoor komen onder andere van Marion Bloem (zij zal haar gedicht ‘Geen Requiem’ voorlezen waarna zij de hernieuwde gratis uitgave zal signeren), Yvonne Keuls en Herman Frank. Verder geven conservatoren en specialisten lezingen en vertellen ‘ooggetuigen’ over hun eigen ervaringen in de Vrijheidstrein.

Gratis toegang
Toegang tot de Vrijheidstrein en het gehele programma is gratis. Ook bezoekers die geen voorwerpen bij zich hebben kunnen dit programma volgen.
Samenwerking
De Vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen. De trein rijdt van 31 maart tot en met 5 mei door Nederland en heeft de Tweede Wereldoorlog als centraal thema onder de titel ‘Stilstaan bij Vrijheid’. Iedereen kan gratis de tentoonstellingen in de Vrijheidstrein bezoeken.In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. De honderd meter lange trein is van binnen en van buiten omgebouwd tot een bijzondere rijdende expositie. Reizigers worden onderweg geattendeerd op historische en actuele sporen van de bevrijding en van vrijheid die overal in het land te vinden zijn. Tot en met Bevrijdingsdag rijdt de trein mee in de reguliere NS- dienstregeling. Iedereen kan meereizen. Op zaterdagen rijdt de trein speciale routes en vinden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen staat de Vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van Actie ‘Niet Weggooien!' Via www.stilstaanbijvrijheid.nl is de trein op de voet te volgen. De actie ‘Niet Weggooien’ op station Den Haag Centraal is een samenwerking tussen Museon Den Haag, Museum Bronbeek, Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Museum Maluku, Verzetsmuseum Zuid-Holland, Stichting Pelita en Stichting Gastdocenten WOII Werkgroep Zuidoost-Azië.


Programma  de Vrijheidstrein op Den Haag Centraal, perron 7:

Perron 7
10.00 - 17.00: Informatiestands Museon en Stichting Pelita
13.00 – 15.00:   Kwartet Linggua onder leiding van Onni Moniharapan speelt jazzy lounge met een Indisch tintje.
10.00 – 16.30:   Actie 'Niet Weggooien!'  Wilt u een voorwerp laten zien aan een conservator of een voorwerp schenken aan een museum? Meldt u bij de informatiebalie bij de Museonstand vóór perron 7.

Kindercoupé
12.00 - 16.30: ansichtkaarten schrijven en kleurplaten maken

Theatercoupé
11.00 - 11.30: Historische filmfragmenten van Nederlands-Indië tijdens de oorlog
11.30 - 12.00: 'Bersiap, schaduw van de revolutie'; lezing door Hans van den Akker (Museum Bronbeek)
12.15 - 12.45: 'Inzet van de Mariniersbrigade in Indië'; lezing door Maarten van Eek (NIMH)
13.00 - 13.30: 'Achter de Kawat. Oorlogstekeningen van Charles Burki'; lezing door Joke van Grootheest (Museon)
13.45 - 14.15: 'Prikkelpraat'; theatervoordracht door Herman Frank
14.30 - 15.00: 'De betekenis van vrijheid voor de jongste generatie Molukkers'; lezing door radio- en theatermaakster Esther-Claire Sasabone
15.15 - 15.45: Yvonne Keuls leest voor uit eigen werk over de oorlog in Nederland en in Nederlands-Indië
16.00 - 16.30: Marion Bloem draagt fragmenten voor uit het bevrijdingsgedicht 'Geen Requiem' en signeert aansluitend van dit werk de nieuwe, gratis uitgave.
16.45 - 17.00: Verslag opbrengst Actie 'Niet weggooien!' op Station Den Haag Centraal

Debatcoupé
12.15 - 14.15: verhalen van een ooggetuigen van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de Bersiap

14.30 - 15.00: Striptekenaar Erik van den Heuvel over zijn nieuwe stripboek De Terugkeer
15.15 - 16.30: Debat: "Bevrijding? Hoezo?" onder leiding van Wim Manuhutu, oud-directeur van het  Moluks Museum

Gastdocentencoupé
10.00 - 17.00: 'Gevangen door Japan', tentoonstelling van de Gastdocenten WOII Zuidoost Azië over de Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Noot voor de redactie
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met drs. Gert-Jan van Rijn, conservator geschiedenis en archeologie van het Museon, tel. 070-3381414 of via e-mal: gjvrijn@museon.nl
Inlichtingen bij Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / telefoon: 070-3381421 of 06-10905384