Press release

Haagse schoolkinderen herdenken de Tweede Wereldoorlog bij Kindermonument in Museon

Afbeelding: Kinderen van de Jan van Nassauschool met Stella Lens bij het Kindermonument in het Museon

Vandaag hebben kinderen van de Jan van Nassauschool uit Den Haag bloemen gelegd bij het Kindermonument in het Museon in Den Haag. Zij deden dit samen met Stella Lens, die de Tweede Wereldoorlog als half-joods meisje overleefde. Het Kindermonument in het Museon herinnert aan de 2061 kinderen uit Den Haag die tijdens de oorlog zijn vermoord. De meeste van deze kinderen waren joods. Enkele tientallen van deze kinderen waren Sinti.

Stella Lens
Tijdens de herdenking luisterden de leerlingen naar het indrukwekkende levensverhaal van Stella Lens, die de Tweede Wereldoorlog overleefde. Zij werd in december 1940 in Den Haag geboren als de dochter van een joodse moeder en niet-joodse vader. Van de familie hebben alleen Stella, haar moeder en broer de oorlog overleefd.

Gedichten
Aan het eind van de herdenking hebben een aantal leerlingen uit groep 8 zelfgeschreven gedichten voorgedragen. Hieronder een stukje uit het gedicht van één van de leerlingen, Merdie:
‘Je wilt alles terug zoals vroeger, maar je hart zit vol met tranen. Op zoek naar een wereld vol geluk. De wolken in de hemel dansen van vrede en jij niet. Geen rust, alleen verdriet…’

Kindermonument
De Jan van Nassauschool uit de Gouwestraat heeft enkele jaren geleden het Kindermonument geadopteerd. Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De herdenking in het Museon was mede mogelijk door steun van de Stichting Levi Lassen.
Het Kindermonument in het Museon bevond zich lange tijd aan de gevel van de lagere school in de Bezemstraat. Het ontwerp is van de Haagse beeldhouwer Theo van der Nahmer. De plaquette herinnert aan het rampjaar 1942, waarin de joodse kinderen uit Den Haag werden weggevoerd. Het overgrote deel van die kinderen kwam nooit terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze school aangewezen als school voor joodse kinderen. Bij de afbraak van de school in de Bezemstraat (nu het Rabbijn Maarssenplein)  is deze plaquette in het Museon ondergebracht. De plaquette maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kind in Oorlog’. Aan het monument zijn tien jaar geleden de namen van 2061 Joodse en Sinti kinderen toegevoegd.

Tentoonstelling 'Kind in oorlog'
In deze permanente expositie wordt de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen belicht. Hoe was het om kind te zijn in oorlogstijd? Wat kon een kind wel en niet begrijpen? Welke invloed had de oorlog op hun dagelijkse leven? Antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in verhalen, voorwerpen, foto’s, filmfragmenten en documenten van 35 bekende en onbekende mensen die kind waren toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij laten zeer dierbare voorwerpen zien die hun waarde meestal niet danken aan hun uitzonderlijke schoonheid maar aan de verhalen en herinneringen die erachter schuil gaan. ‘Kind in oorlog’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Fonds 1818.

Museon
Het Museon is een interactief Museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Voor informatie
Rob de Winter, T: 070-3381421 / 0610905384, E: rdwinter@museon.nl

- Einde persbericht -

Foto links Kinderen van de Jan van Nassauschool met Stella Lens bij het Kindermonument in het Museon