Nineveh, hoofdstad van het Assyrische rijk

Hand van een Assyrische godheid op een reliëf in het Pergamonmuseum in Berlijn
Afbeelding: Hand van een Assyrische godheid op een reliëf in het Pergamonmuseum in Berlijn

In oktober 2017 opent in het Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling over Nineveh, één van de hoofdsteden van het Assyrische Rijk. De bloeiperiode van Nineveh lag in de achtste en zevende eeuw v.Chr.. Toen bouwden Assyrische koningen als Assoerbanipal grote paleizen in de stad. De wanden van de paleizen waren voorzien van gekleurde reliëfs. Op de reliëfs zijn de goden en beschermgeesten van de Assyriërs te zien. De belangrijkste figuur op de reliëfs was echter de koning. Hem zien we vechten tegen zijn vijanden. Veel van deze reliëfs waarop de goden en de koning als veldheer te zien zijn, zijn in de negentiende eeuw naar westerse musea gehaald. Nineveh ligt nu in het noorden van Irak. Helaas is het lange tijd in handen van IS geweest, zodat er vele verwoestingen zijn aangericht.

Foto links Hand van een Assyrische godheid op een reliëf in het Pergamonmuseum in Berlijn

12 december 2017

Trefwoorden